Зошто дигиталната наплата на долгови Ви ги враќа парите побрзо

Целосно автоматизирани пријателски потсетници наместо старомодни писма: Со дигитален систем за наплата на долгови, компаниите можат да реагираат побрзо, поефикасно и на по-персонализиран начин за задоцнетите плаќања или неплаќања на долгови. Но, само дел од европските компании го користат тоа.

Кога ќе слушнете за GDPR, ако сѐ што Ви паѓа на ум се досадни е-пораки во последен момент, не ја согледувате поентата:

многу компании конечно се свртуваат кон сериознo дигиталнo пролетно чистење. Се тестираат застарените деловни процеси - добра можност за поефикасно и дигитално реновирање. Особено кога станува збор за управување со заостанати долгови, европските компании треба да бидат во тек: Во 2017 година, само 18 проценти од европските компании водеа системи за дигитална наплата на долгови, според EOS истражувањето "Еuropean Payment Practices". Компаниите даваат пари на неколку начини: Додека дигиталната наплата на долгови не само што води до повеќе навремени плаќања, исто така, ги спасува трошоците за враќање на компаниите и ги намалува административните оптоварувања и стапките на грешки при справување со долгот на клиентот.

Доаѓањето на GDPR ги тестира деловните процеси.

Иако сметководството базирано на компјутер сега во голема мера е стандардно, многу компании немаат ефикасен начин за справување со неплаќањето на долгови. Наместо тоа, многу постапки за наплата на долгови сѐ уште се потпираат на човечка интеракција. Моментот на вистината пристигнува кога компаниите ја произведуваат потребната документација за GDPR за тоа каде се зачувани сите податоци за клиентот и како се обработуваат. Тие се прашуваат: Дали навистина треба да поминеме низ толку многу чекори што се подложни на грешки за да ги побараме парите што ни се должат?

Што менаџерите на компаниите често забораваат: Солидниот систем за наплата на долгови не Ви го само засилува паричниот тек. Заштедува и пари со намалување на загубата на клиентите бидејќи влегувањето во конструктивен дијалог со клиентите во рана фаза помага да се вратат назад — и поевтино е да се задржат клиентите отколку да се освојат нови.

Digital Dunning: A manual dunning process not only causes inefficient processing, manual dunning notices also reach their limits under the GDPR test bench. The GDPR prescribes documentation of customer data processing.

Денес враќањето на долгови бара поинаков тон.

Значи, 2018 година е добра година за компаниите да размислуваат за воведување на целосно дигитален систем за наплата на долгови. Ова ќе им овозможи на компаниите и да одговорат на промена во барањата на клиентите предизвикана од иновациите во е-трговијата, каде што сè е малку поедноставно, понеформално и попријатно - иако сето тоа е засновано на чисто рационални бизнис процеси базирани на големи податоци и алгоритми.

Често компаниите испраќаат потсетници премногу брзо и на многу драстичен начин со пораки или писма кои носат задебелени заглавија како ПОТСЕТНИК ЗА ПЛАЌАЊЕ и навестување на дополнителни трошоци за плаќање, камата и дури и правно дејство. Премногу човечко е што клиентите може да реагираат непослушно или дефанзивно тука кога доцнат со нивните исплати. Всушност, повеќето неплаќања на долгови се појавуваат од прилично тривијални причини: Фактурата можеби била едноставно занемарена, бидејќи била скриена на самото дно на пакетот или закачена на лажно избришана е-порака. Или клиентите едноставно заборавиле дека купиле на сметка, а не преку PayPal или кредитна картичка, како што обично прават.

Дури и ако повлекувањето од сметката не успее, тоа едноставно може да биде несреќна случајност: Тековната сметка може да биде пречекорена точно на датумот на достасување. Или клиентот морал да нарача нова кредитна картичка бидејќи старата што се користела за нарачката е украдена или заклучена.

Порталите за самопослуж-
ување ги ослободуваат ресурсите во компаниите

Без разлика од која причина: Еден добар систем за наплата на долгови автоматски одговара на такви случаи со пријателски пораки без бирократски услови: За жал, не можевме да наплатиме од Вашата кредитна картичка - Ве молиме кликнете овде и ажурирајте си ги информациите за плаќање и ќе се обидеме пак. Пораките дури и не спомнуваат зборови како „потсетник“ или „потсетник за плаќање“. Само пријателска е-порака што вели: Без грижи, во овој брз дигитален свет, сите некогаш забораваме некои работи.

Идеално, линкот за е-пошта ги упатува клиентите на веб-страница за самопослужување, каде што може да ги ажурираат нивните податоци и да иницираат нов процес на плаќање, или да платат директно на самото место. За клиентите, тоа значи помалку документи и помалку време на телефонот, додека трансакциите се решаваат побрзо и поевтино, зголемувајќи го бројот на успешни плаќања во сметководствената единица на компанијата.

Колку повеќе вработени треба рачно да интервенираат во процес на дигитална наплата на долгови, толку е поголем ризикот клиентските писма да бидат игнорирани или одложени, и целиот процес ќе застане - што не само што Ви го намалува готовинскиот тек, туку и ги иритира и вознемирува клиентите многу побрзо денес отколку пред само неколку години. Бидејќи денес сите сме разгалени од многу добро организирани пионери за е-трговија со кои се занимаваме во личниот живот.

Со тоа што секогаш можете да си ги повикате сопствените податоци за клиентите, нарачките и платежните трансакции, да добивате новости за статусите на нарачката и испораката и да имате широк спектар на дигитални методи за плаќање од кои може да се избере, вклучувајќи директно повлекување од сметка, кредитна картичка, PayPal и инстант трансфери: Клиентите секојдневно доживуваат целосно дигитализирани бизнис процеси базирани на податоци, така што сè повеќе се чувствителни на нешто што мириса на работа со хартија и бирократија.

Малите и средните претпријатија даваат многу ликвидност.

Неколку студии ја илустрираат големината на проблемот: Во многу компании премногу работен капитал е врзан, а неплатените сметки се главен допринесувач овде. Тоа е меѓународен проблем: Во нордиските земји Шведска, Финска, Норвешка и Данска, работниот капитал врзан за компании го надминува европскиот просек за околу една третина, според студија спроведена од финансиската група Nordea. 184-те компании кои учествувале во истражувањето би можеле да ослободат 65 милијарди евра со подобро управување со работен капитал, се вели во извештајот.

Зголемена свест за предностите поврзани со поефикасна наплата на долгови постои во земјите каде што ликвидноста е голем проблем, покажува истражување “European Payment Practices”: На врвот на листата е Шпанија, каде што 58 % од компаниите работат со дигитален систем за наплата на долгови. Но, исто така Унгарија и Швајцарија (53 %) се меѓу предводниците. Од друга страна, во Германија се чини повеќето компании сè уште можат да си дозволат луксуз за зачувување на статусот кво: Во 2017 година, само 3 % од германските компании работеа сп целосно дигитализирани системи за наплата на долгови.

SMEs give away plenty of liquidity.
Several studies illustrate the size of the problem: In many companies too much of the working capital is tied up, and unpaid bills are a major contributor here.
Печати